ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΕΣΕΚ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΜΠΑΣ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 26811820, 26811821
Τηλεομοιότυπο: 26272119
Μενού

Σ.Ε.Α.

Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής

Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (Υ.Σ.Ε.Α.) υπάγεται διοικητικά στη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Ως κύριο στόχο έχει την προσωπική, κοινωνική, εκπαιδευτική και επαγγελματική ανάπτυξη των μαθητών και άλλων ατόμων. 

Η Υ.Σ.Ε.Α. λειτουργεί Γραφεία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής σε όλα τα σχολεία της Δημόσιας Μέσης Γενικής και Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης καθώς και Κεντρικά Γραφεία σε επιτελικό επίπεδο στο Υ.Π.Π.A.N. 

Με βασική αρχή την ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου, τις δυνατότητες και την ελευθερία της βούλησής του, η Υ.Σ.Ε.Α. προσπαθεί να βοηθήσει τους μαθητές και άλλους νέους: 

Να γνωρίσουν εξελικτικά και να αποδεχτούν τον εαυτό τους με απώτερο στόχο να διαμορφώσουν υγιείς στάσεις ζωής. 

Να αναπτύξουν θετική εικόνα για τον εαυτό τους και να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προσωπικών, οικογειανειακών ή και κοινωνικών προβλημάτων της ζωής. 

Να προσαρμοστούν στο σχολικό περιβάλλον με στόχο την εκπαιδευτική και κοινωνική τους πρόοδο και εξέλιξη. 

Να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν τη λήψη ορθολογιστικών αποφάσεων, είτε αυτές αφορούν εκπαιδευτικά/επαγγελματικά είτε προσωπικά θέματα. 

Να αναγνωρίσουν τις ατομικές τους δυνατότητες, ενδιαφέροντα, δεξιότητες και κλίσεις, να γνωρίσουν τη φύση και τις απαιτήσεις διαφόρων επαγγελμάτων, καθώς και τις σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές και πολιτισμικές εξελίξεις, ώστε να οδηγηθούν σε ορθές εκπαιδευτικές επιλογές. 

Η Υ.Σ.Ε.Α. διαθέτει Γραφείο όπου ο/η Σύμβουλος δέχεται μαθητές και γονείς για προσωπική, εκπαιδευτική ή/και επαγγελματική Συμβουλευτική. Ακόμη, ο/η Σύμβουλος συνεργάζεται με τη Διεύθυνση, τους καθηγητές και άλλες Υπηρεσίες με σκοπό την καλύτερη ευημερία των μαθητών.  

Επίσης προσφέρεται εξειδικευμένη βοήθεια όσον αφορά τις εκπαιδευτικές / επαγγελματικές επιλογές των μαθητών και την εισαγωγή τους στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

 

YΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Υ.Σ.Ε.Α.)


Χρήσιμα Έντυπα


 

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙΣ 

Studies Expo 9 - 10 Mαρτίου 2024 Ηilton Nicosia (ex Hilton Park)


Νομοθεσία ΑΑΕΙ Ελλάδας αναφορικά με ανώτατη διάρκεια φοίτησης και μερική φοίτηση


«Ημέρα Ενημέρωσης για τα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του ΤΕΠΑΚ»

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Ώρα 10:30 π.μ.-15:00, στο κτήριο του Πανεπιστημίου «Τάσος Παπαδόπουλος» στη Λεμεσό.


Eπαρχιακές Εσπερίδες με θέμα: Τρόπος πρόσβαση στη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Κύπρου και Ελλάδας

Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης 2024 

 Ημερίδα  του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «Ξεκλειδώστε το μέλλον της εκπαίδευσης: Μια περιπέτεια σε escape room»:

Το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει την πιο πάνω Ημερίδα. Η συγκεκριμένη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, η ώρα 15:00-18:00. Η εν λόγω Ημερίδα  απευθύνεται σε μαθητές/τριες Λυκειακού κύκλου των Δημοσίων και Ιδιωτικών σχολείων. Στόχος της είναι να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες το επάγγελμα του Εκπαιδευτικού μέσω μιας καινοτόμας δράσης, η οποία  θα αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο «δωμάτια απόδρασης» (escape room), μπορούν να αξιοποιηθούν και να ενθαρρύνουν την ενεργητική μάθηση, την ομαδική εργασία, τη διάδραση, την κριτική σκέψη και τη δημιουργική λύση προβλημάτων. Η προαναφερόμενη Ημερίδα θα περιλαμβάνει τρεις (3) δραστηριότητες.

Η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι δωρεάν. Για δήλωση ενδιαφέροντος στη συγκεκριμένη Ημερίδα, καθώς  και για επιπρόσθετες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στην κ. Έλενα Κωνσταντίνου (22841526, Constantinou.e@unic.ac.cy ).

 


Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «Γίνε Φοιτητής για μια Μέρα»:

Το προαναφερόμενο Πρόγραμμα έχει τεθεί σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια. Το εν λόγω Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/τριες Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου  με σκοπό να συμβάλλει να επιλέξουν κλάδο σπουδών και κατ’ επέκταση επάγγελμα, καθώς και να γνωρίσουν από κοντά την Πανεπιστημιακή εμπειρία. Μέσα στο πλαίσιο του  συγκεκριμένου Προγράμματος, οι μαθητές/τριες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα της επιλογής τους, να πληροφορηθούν για τις επιλογές σπουδών και  να εξοικειωθούν με τον χώρο του Πανεπιστημίου. Επιπρόσθετα, με την ολοκλήρωση του εν λόγω Προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν το  τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού «Άριστον».

Για περαιτέρω διευκρινίσεις ή πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τη Μαρία Χριστοφόρου-Αγαθαγγέλου (22841700, christoforou.mar@unic.ac.cy )  ή με τη Στάλο Παπακωνσταντίνου (22841701, papaconstantinou.s@unic.ac.cy ).

 


Έκθεση Επαγγελμάτων 9 - 10 Δεκεμβρίου

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ : Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

Σύνδεσμος με το πρόγραμμα

[αφίσα]


Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ε.Ε. για φοίτηση Κυπρίων Νέων σε σχολεία που ανήκουν στο United World Colleges

[περισσσότερες πληροφορίες ...]


Εκπαιδευτικό υλικό για την Επαγγελματική Αγωγή Α' Λυκείου και Α΄ΤΕΣΕΚ


Υouth Tech Fest 2023

Το Youth Tech Fest, 2023 (www.youthtechfest.com), ανακοινώνει την πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης, στις 18 Νοεμβρίου 2023, στην Κεντρική Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μεταξύ των ωρών 09:00 και 16:30. Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση περιλαμβάνει θεματικές που αφορούν στην εκπαίδευση STEAM και στοχεύει στην αναγνώριση των προσπαθειών των σχολείων να προετοιμάσουν τους μαθητές τους, με απώτερο στόχο μια τεχνολογικά καταρτισμένη κοινωνία. Η εν λόγω εκδήλωση, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης διαμορφώνεται ως εξής:

TechFest: Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδραστικές παραστάσεις, εργαστήρια, masterclasses και πρακτικές δραστηριότητες με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών, μηχανικών, επιστημόνων και προγραμματιστών. Οι συναρπαστικές αυτές δραστηριότητες, απευθύνονται σε οικογένειες ή και παιδιά, τα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και μόνα τους, στις δραστηριότητες που απευθύνονται στην ηλικιακή τους ομάδα. Υπάρχουν πολλές ζώνες όπως Ρομποτική, AR/VR, Gaming, Wood Working, Fun Science, Coding για κάθε γούστο.

Σύνοδος: Στη Σύνοδο, μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους διεθνείς εμπειρογνώμονες και ηγέτες σκέψης, οι οποίοι θα μοιραστούν μαζί τους καλές πρακτικές καθώς και πρόσφατες εκπαιδευτικές μεθόδους, σε θέματα που αφορούν στη διοίκηση των σχολείων. Ανάμεσα στους ομιλητές, περιλαμβάνονται ομιλητές, οι οποίοι προέρχονται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Royal Institution (UK) και από διάφορες εταιρείες, όπως είναι για παράδειγμα η Shell, η Google, η Oracle και η Microsoft.

Βραβεία: Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί τελετή απονομής βραβείων σε έργα που σχετίζονται με την εκπαίδευση STEAM και προτείνονται από σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα δοθεί βραβείο σε όλα τα έργα ανεξαιρέτως, αφού βασικός σκοπός είναι η ενθάρρυνση για συμμετοχή και συνεργασία. Πιο κάτω, ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή σχετικά με τη διαδικασία υποβολής συμμετοχής σχολείων.

Διαδικασία για υποβολή συμμετοχής σχολείων:

Για υποβολή συμμετοχής, μπορεί το κάθε σχολείο να ορίσει δύο STEAM projects (οµαδικά ή ατομικά) για μαθητές πρωτοβάθµιας ή δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης (µία υποβολή ανά σχολείο). Στη συνέχεια, θα αποσταλεί μέσω email το όνοµα και/ή µια περιγραφή του project, τα ονόµατα των µαθητών και το όνοµα του δασκάλου/υπεύθυνου ( info@youthtechfest.com). Εναλλακτικά, μπορεί να συµπληρωθεί µια απλή φόρµα εγγραφής στον ιστότοπο της εκδήλωσης (www.youthtechfest.com)

Περισσότερες πληροφορίες για το Youth Tech Fest, 2023, στις ιστοσελίδες:

 


 

 

ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ - 2023 INTERNATIONAL STUDIES EXPO