ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΕΣΕΚ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΜΠΑΣ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 26811820, 26811821
Τηλεομοιότυπο: 26272119
Μενού

Πρόγραμμα ΕΔΣΠΥ

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρύσα Ευσταθίου (Βιολόγος)

  • Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σχολείων Προαγωγής της Υγείας (ΕΔΣΠΥ) είναι καρπός συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Υπουργείου Υγείας. Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση και προαγωγή της σωματικής, της ψυχικής και κοινωνικής υγείας των μαθητών/τριών, των εκπαιδευτικών, άλλων μελών του προσωπικού του σχολείου και κατ’ επέκταση της ευρύτερης κοινότητας με ενσωμάτωση Προγραμμάτων Αγωγής της Υγείας σε όλες τις σχολικές μονάδες. Ο κάθε κύκλος του προγράμματος έχει διάρκεια δύο (2) χρόνια. Στο πρόγραμμα ΕΔΣΠΥ για τη σχολική χρονιά 2023-2024, συμμετέχουν είκοσι τρία (23) σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και το σχολείο μας συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά.
  • Το κύριο θέμα μελέτης του προγράμματος ΕΔΣΠΥ για τη διετία 2022-2024 είναι: «Εθισμός στο διαδίκτυο στους Κύπριους Εφήβους»

Βιωματικό εργαστήριο με θέμα τον εθισμό στο διαδίκτυο

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, επισκέφτηκαν το σχολείο μας τρεις Λειτουργοί από το κέντρο συμβουλευτικής για εφήβους, «Προμηθέας», με σκοπό την πραγματοποίηση ενός βιωματικού εργαστηρίου με θέμα τον εθισμό στο διαδίκτυο. Το εργαστήριο αυτό παρακολούθησαν οι μαθητές του τμήματος Α22, στα πλαίσια του προγράμματος ΕΔΣΠΥ, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας.

Αρχικά, οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση «Είμαστε εξαρτημένοι;» και οι περισσότεροι διαφώνησαν. Παρ' όλα αυτά, όταν τους ζητήθηκε να αποχωριστούν τα κινητά τους τηλέφωνα, οι περισσότεροι ήταν διστακτικοί. Έτσι αντιληφθήκαμε ότι το φαινόμενο της εξάρτησης έχει ενταχθεί στην καθημερινότητα όλων μας. Στη συνέχεια, συζητήσαμε σχετικά με τις μορφές εξάρτησης, καθώς και της επιπτώσεις τους στη ψυχοσωματική υγεία ενός ατόμου.

 Ακολούθως, οι λειτουργοί του κέντρου χρησιμοποίησαν οπτικοακουστικά μέσα, προκειμένου να προβληματίσουν τους μαθητές σχετικά με το φαινόμενο της εξάρτησης στο διαδίκτυο. Προβλήθηκαν συνολικά 3 βίντεο, τα οποία ανέλυαν διαφορετικές πτυχές του εθισμού. Από το πρώτο κιόλας βίντεο, οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι παρά το γεγονός ότι το κινητό τηλέφωνο διαθέτει αμέτρητες λειτουργίες, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του ανθρώπου, δεν παύει να μας εκθέτει σε αρκετούς κινδύνους. Αναλυτικότερα, στο πιο πάνω βίντεο, ένας άνθρωπος δεν άφηνε ούτε λεπτό το κινητό του τηλέφωνο, ήταν σαν να είχε γίνει προέκταση του χεριού του. Μετά την παρακολούθηση του 1 ου βίντεο, δύο μαθητές ρωτήθηκαν πόσες ώρες αφιερώνουν καθημερινά στη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου και παρατηρήθηκε ότι οι απαντήσεις τους διέφεραν σε μεγάλο βαθμό. Έπειτα, οι μαθητές παρακολούθησαν ένα 2ο βίντεο, με θέμα την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, στο βίντεο αυτό, ορισμένοι χρήστες των «Social Media » έβλεπαν τις αναρτήσεις των ακολούθων τους, και ένιωθαν και οι ίδιοι την ανάγκη να αναρτήσουν στιγμές από τη ζωή τους, οι οποίες όμως απείχαν πολύ από την πραγματικότητα. Το σημαντικότερο ήταν, ωστόσο, ότι οι μαθητές εν τέλει αντιλήφθηκαν ότι η «αλυσίδα» των Social Media ενθαρρύνει την προώθηση ψεύτικων εμπειριών.

Το αποκορύφωμα της παρουσίασης ήταν το 3ο βίντεο, στο οποίο μια κοπέλα, ενώ αρχικά αναρτούσε κάθε στιγμή από τη ζωή της με σκοπό να αποκτήσει "likes", όταν μια από τις αναρτήσεις της δεν έλαβε την επιθυμητή προσοχή, αντιλήφθηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιόριζαν την κοινωνική της συναναστροφή. Στο τέλος, έγινε διάλογος μεταξύ των μαθητών και λειτουργών για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο εθισμός στο διαδίκτυο. Εν κατακλείδι, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι σημαντικό θεμέλιο για την αποφυγή της εξάρτησης είναι όχι μόνο η οικογένεια, αλλά και το εξωτερικό περιβάλλον του ατόμου.

Ολοκληρώνοντας το βιωματικό εργαστήριο, οι Λειτουργοί απάντησαν στις απορίες των μαθητών και τους ενημέρωσαν σχετικά με το κέντρο «Προμηθέας». Πρώτα απ΄ όλα, εξήγησαν στους μαθητές πως το κέντρο προσφέρει ένα δωρεάν εντατικό πρόγραμμα απεξάρτησης, στο οποίο με τη βοήθεια ψυχολόγων, νοσηλευτών και εργοθεραπευτών, συμβάλλουν στην καταπολέμηση του εθισμού στο διαδίκτυο ή στο κάπνισμα. Ακόμη, παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη στις οικογένειες, με στόχο την αποκατάσταση των υγιών σχέσεων, ενώ τα προγράμματα συμβουλευτικής περιλαμβάνουν τόσο ατομικές όσο και ομαδικές συναντήσεις.

Χριστίνα Ιωαννίδου Α22

Πέτρος Νικολάου Α22